FC Helsingør Fodboldfans


En af landets ældste fanklubber


FC Helsingør Fodboldfans blev stiftet den 21.april 1988 og er dermed en af landets ældste fanklubber.


Begyndelsen i 1988 - Stiftende generalforsamling og togtur til Esbjerg


HIF Fodboldfans blev etableret på en stiftende generalforsamling den torsdag 21.april 1988.


En fanklub for fans af Helsingør IF, der på daværende tidspunkt lå i 2.Division (dengang landets næstbedste række).


På et indledende møde forud for den stiftende general forsamling, der havde Michael "Mulle" Kristensen spurgt, om man tog med til Helsingør If´s forestående udekamp i Esbjerg.


Den første udebanetur for den nye fanklub var en realitet. Søndag den 17. april 1988 rejste fanklubben til Esbjerg med tog. 


2360 tilskuere på Esbjerg Stadion, så Helsingør IF vinde 3-2 over Esbjerg på mål af Stig Jensen, Peter Madsen og Gert Jørgsensen.


Michael "Mulle" Kristensen blev fire dage efter valgt til fanklubbens første formand på baggrund af hans initiativ.

Helsingør IF - Lang tradition som divisionshold


Helsingør IF har en lang tradition for at spille divisionsfodbold, siden indførslen i 1945. 


Byens flagskib opnåede ikke at spille i landets bedste række, men spillede utallige sæsoner i de to divisioner under.


Fra 1969 til og med 1997 spillede man uafbrudt divisionsfodbold.


Frem-ikonet Ole Mørk var cheftræner for Helsingør IF i fem år fra januar 1985 til udgangen af 1989. En periode, der bød på stor optimisme og tro på fremtiden for Helsingør IF.


I den periode tog Helsingør IF en række initiativer for at begå sig i dansk topfodbold. Man stiftede bl.a. et aktieselskab til at varetage driften af 1.holdet, indførte betalt fodbold og indgik et samarbejde med Brøndby IF.


Dette herlige billede er fra en HIF-hyldest skabt af HIF Fodboldfans i Stengade ved Industriforeningen. Omkring 1990.


Fanklubbens første formand, Michael "Mulle" Kristensen fortæller:


Helsingør dagblad havde lavet en artikel om vores produktion af bannerer,som fire af os fans lavede da vi gik på idrætsskole.


Derfor lavede vi den happening,i samarbejde med HD, en fredag eftermiddag i stengade.


I vinduet er det medlemmerne Allan Jensen,undertegnet,Lars jul og Jesper Fris Forchhammer.


På stengade har vi bla. 3 spiller John dutter Sørensen,Jesper Jensen og Lars Zico Olsen.


Foto: Lars Johannesen


Den sportslige deroute


I 1993 måtte man dog sande, at det økonomiske grundlag ikke var tilstede til betalt fodbold og aktieselskabet blev opløst.


Helsingør IF bevarede sin status som divisionshold frem til 1998, hvor klubben rykkede ud af divisionerne. 


Man formåede dog at rykke op i 2.Division Øst til 1999/00-sæsonen. Det blev kun til et fransk visit og det skulle blive den sidste sæson nogensinde for den gamle kæmpe i divisionerne.


Fra 2000/01 sæsonen spillede Helsingør IF i Danmarksserien frem til sommeren 2005, hvor klubbens sportslige deroute kulminerede, da man rykkede ud af Damarkkserien og ned i Kvalifikationsrækken, landets femtebedste række.


HIF Fodboldfans er med på hele turen, men dog i stærkt reduceret formi starten af 00´erne. De mange års ørkenvandring og sportlig nedtur krydret med de manglende perspektiver for en genrejsning af Helsingør IF gør et alvorligt indhug i medlemstallet.

Den nye start - Elite 3000


I erkendelse over klubbens tilstand, gik Helsingør IF med i Helsingør Kommunes elitesatningsprojekt Elite 3000, der siden 2002 har involveret forskellige idrætsgrene i klubben.


Målsætningen fra start var, at alle kommunens fodboldklubber skulle indgå i samarbejdet som moderklubber til overbygning Elite 3000. Fra starten var moderklubberne Helsingør IF, Vapnagaard, HFC, Snekkersten og Frem Hellebæk. 


Helsingør IF afgav, som det højst rangerende hold, sin licens og den nye overbygningsklub Elite 3000 overtog pladsen i Kvalifikationsrækken med sæsonstart august 2005. 

Fuld opbakning fra HIF Fodboldfans


Elite 3000 blev navnet på den nye overbygningsklub. Et navn, der hverken smagte af fodbold eller havde en geografisk reference til Helsingør, udover postnummeret.


HIF Fodboldfans bakkede dog op om det nye tiltag fra start, selvom der lige var det med navnet.


Det kunne man læse på netmediet fchnet.dk i februar 2005, hvor den daværende formand for HIF Fodboldfans udtalte sig.


Med overskriften "Fanklub bakker op" kunne man læse:


"Også fra Helsingørs fanklub kan Elite 3000 Fodbold regne med fuld opbakning. HIF-Fodboldfans har stået last og brast med deres helte siden 1988, men de er klar til de nye tider, siger formand Mogens Olufsen."


"Det er den rigtige idé, og så længe fodbolden bliver i Helsingør, så bakker vi op. Vi ser det som en god mulighed for at få byens hold højere op i rækkerne, og så er det sådan set ligegyldigt hvad de hedder. Nu må vi se at få lavet nogle nye slangsange, men det bliver ikke så let. Hvad rimer på 3000 ?, griner formanden, og foreslår at det lokale bryggeri sponserer en kasse Wiibroe for at øge kreativiteten blandt fanklubbens poeter."

Elite 3000 ændrer navn til FC Helsingør


HIF Fodboldfans fortsatte altså sit virke som officiel fanklub for byens nye førende hold, nu Elite 3000 eller "Eliten".


Ganske forståeligt, fastholdte HIF Fodboldfans sit oprindelige navn. Navnet Elite 3000 skulle da også blive genstand for diskussion både her i sundbyen, men også fra tid til anden uden for kommunegrænsen, særlig i takt med at klubben rykkede op i rækkerne og der kom mere fokus.


To år efter tilblivelsen af Elite 3000, rykker klubben op i Danmarksserien i sommeren 2007. Her bliver det til tre sæsoner, som kulminere med en oprykning til 2.Division. Helsingør er tilbage i divisionerne for første gang siden 1999-00 sæsonen med Helsingør IF.


Ved udgangen af Elite 3000´s anden sæson i 2. Division, besluttede klubbens bestyrelse at begrave navnet Elite 3000.


Formand Finn Moseholm udtalte til sn.dk den 25. maj 2012:


"Vi har tydeligt fornemmet, at folk savner bynavnet. Det er kun lokalt at man har vist, at navnet Elite 3000 geografisk er beslægtet med byens postnummer. Med navneændringen skulle der vist ikke være tvivl om, hvor vi kommer fra" 


"Vi er en klub, der tør have ambitioner og som tør sige dem højt, samtidig med at vi kører på et fundament af sund økonomi og klubånd, hvor gejst og hårdt arbejde er de største dyder. Fans skal have valuta for at gå på stadion, og hjemmebanen skal være garant for fest og underholdning, fastslår han." 


FC Helsingør blev altså klubbens nye navn, da man gik ind til 2012-13 sæsonen.

HIF Fodboldfans bliver til FC Helsingør Fodboldfans året efter


HIF Fodboldfans stod dog foran sit 25-års jubilæum i april 2013, så en navneændring måtte vente lidt endnu. Den kom dog et års tid efter at klubben havde skiftet navn.


På en ekstraordinær generalforsamling mandag den 2. september 2013 skiftede fanklubben navn fra HIF fodboldfans til FC Helsingør Fodboldfans.FC Helsingør Fodboldfans kunnne altså fejre 30-års jubilæum i 2018 og har i over 30 år været officiel fanklub for Helsingør IF og siden hen FC Helsingør. Tredive år, der både har budt på landets femtebedste række og Superligaen.


CEMENTEN

FC Helsingør fanzine


KRONBORGS DRENGE

Stemningsfraktion


HELSINGØR FANPODCAST

Fanpodcast på Cementen


HELSINGØR FODBOLDHISTORIE

Historie og statistik

FC Helsingør Fodboldfans, 3000 Helsingør, Danmark

Følg os på Facebook

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes FC Helsingør Fodboldfans